pondělí 24. března 2014

Návody, aneb zvládnete to sami

Na úvod tohoto článku bych chtěl poznamenat, že sám věřím, že mnohé zvládnete udělat opravdu sami. Tímto článkem chci jen dát nahlédnout na celou pravdu a případné potíže, na které se je dobré připravit.

Vídám teď často video-návody jak si sami můžete udělat různé řemeslné práce. Jsou zajímavé především tím, že často bagatelizují skutečnou šíři úkolu. Možná je to tím, že autoři znalí problematiky prostě určité základní znalosti předpokládají a "nevrací se k nim." Dále představují problém z hlediska určité zkušenosti a vypěstované manuální zručnosti. A většinou se pro zkrácení nezabývají detaily a řešením různých problémů. Jejich modelový příklad, ale často není váš případ. Stačí drobnost, jiný druh podkladu, materiálu, nářadí, okrajů a podobně, a celý návod ztroskotá. V tom horším případě ztroskotáte vy sami uprostřed práce, či výsledek nebude ani přibližně odpovídat představě. (Třeba že to celé spadne.)
Vraťme se ještě jednou k tomu, v čem je problém.


NE PLOCHA, ALE OKRAJE

Když si představíme určitou práci (udělat podlahu, omítky, ...), máme sklon si představovat rovnou ideální plochu bez překážek, problémů a okrajů. Nastavujeme si v mysli ideální podmínky. V praxi však ideální podmínky neexistují. Co dílo, to originál. A navíc, každá plocha má své okraje.
Co dělá řemeslníka řemeslníkem je znalost a schopnost provést detaily okrajů a překlenout překážky v ploše. Přesně to samé je přirozeně největším problémem svépomocné práce. Zvládnutí a začištění detailů tak, aby vypadaly dobře. Protože nehezký okraj zničí celou plochu.



CO DÍLO TO ORIGINÁL

 Dalším problémem je již samotný podklad. Pokud nějak změníte situaci, může být třeba užít jiného řešení. Nesprávné rozhodnutí vede k špatně zvolenému řešení, které se většinou projeví. Občas ne, občas to někomu vyjde, a ten ve své neznalosti rozšiřuje informaci, jak je to snadné. Nedej bože, učí ostatní jak to udělat.
Pravda je taková. VŠE JE SNADNÉ, POKUD VÍTE! Pokud znáte materiál, jeho vlastnosti a chápete způsoby, jakým pracuje a koexistuje s okolním materiálem (a podkladem). Pokud znáte postupy řešení různých zadání. Vše se můžete naučit, prohloubit své znalosti a zkušenosti, a pak to bude opravdu snadné. Snadnost postavená na neznalosti, naivitě, je nebezpečná. Někomu to vyjde, jinému to spadne. Je to buď a nebo, dle podmínek které vstoupily do rovnice, a které ti naivní ani nevidí. Pak je to jen loterie o náhodných nekontrolovaných a nerozeznaných podmínkách.
Nechci tím říci, že se řemeslník nesplete, či neodhadne špatně situaci. I těm se to pravidelně stává. Ale čím více chyb prošli, tím roste jejich zkušenost. Čím více vědí, tím více podmínek zahrnou do rovnice. Tím menší náhodnost v díle.


ŘEMESLO

Šikovnost. Někdo ji má, někdo méně. Praxí a rostoucí řemeslnou zkušeností se lze naučit i určité šikovnosti. Také trikům a postupům, skrze které můžete menší šikovnost kompenzovat. Ale pokud není zkušenost ani skutečná šikovnost, je to problém! Takoví lidé ji musí získat a nejlépe na menších úkolech, než je stavba domu.
Proto nejsem zastáncem workshopů. Lidé bez zkušeností, která se dá naučit, ale často bez šikovnosti, která se tak rychle nezíská, mohou více zničit než pomoci.
Pokud je to dobrovolná práce, vždy můžete ty méně šikovné postavit k jiné práci, kde budou jejich schopnosti lépe využity a dostačující. Pokud je zákazníkem robotník, pak se chce učit to, co si zaplatil. A také to dělat. Byť špatně. Protože on se tím učí, což je nezpochybnitelná pravda. Problémem je, že trpí dílo. A ač to dílo nemusí být dokonalé, nesmí být špatně.


NEEXISTUJE JEDEN ZPŮSOB

Tímto se dostávám k dalšímu problému, který často ale není dán ani vyučeným řemeslníkům, natož laikům. Vyučení řemeslníci se často naučili určitý způsob, a pak jej i v praxi po léta opakovali. Tak dlouho, až přestali přemýšlet proč to tak dělají. Používají a opakují jediný způsob, stejně jako laikové, poučení z videa či víkendového rychlokurzu.
Pravda je taková, že neexistuje jediný způsob, jak věc udělat. Jak připravit podklad. Jak namíchat směs. A i když může být určitý postup platný v 90%, existuje stále 10% v níž je  jeho užití zbytečné, nesmyslné, či dokonce špatně a vedoucí k destrukci celého díla. Opakováním toho samého nedostanete vždy ten samý výsledek, pokud nejsou totožné i vstupní podmínky. Ba naopak, to samé dosáhnete pouze za předpokladu, že všechny vstupní, při tvoření, i užitné podmínky díla jsou naprosto totožné.


ZÁVĚR

Vše je snadné, pokud máte podrobné znalosti. A naopak, právě znalosti dělají věci snadnými. Neexistuje rychlý a snadný způsob, jak se něco naučit a dělat. Na to musíte mít znalosti a ty se je třeba naučit. Tohle platí pro všechny obory a lidské činnosti.
Vše se můžete naučit! Vše je snadné, když znáte!

/Zájemce o skutečnou znalost aplikace hliněné omítky, odkazuji na kurz začínající již za pár dní, kurz POZNEJ HLÍNU má posledních několik volných míst, zde