sobota 30. listopadu 2013

Hliněnka o cca 30m2

Další inspirace je opět ze zahraničí. Domek postavený svépomocí ze slámy a bláta za 5000kč. Zdroj: mirror.co.uk , celý článek si je možno přečíst zde a zde


Dům je postavený z hlíny a slámy tradiční metodou užívanou našimi předky. Okna a vybavení je recyklováno od sousedů. Práce není v ceně započítána, jen materiál, který byl v podstatě zdarma a místní.

Z fotek a popisu předpokládám následující konstrukci.

  • Základ je postavený z ložených kamenů bez spárování, což zabrání vzlínání vody a nahradí tak hydroizolaci.
  • Stěny domu jsou z hlíny o tloušťce 30-40 cm. Při této tloušťce není izolační schopnost nijak vysoká, ale dům stojí v Anglii, kde je jiná zvyklost a podmínky. Pro naše podmínky by bylo vhodné navýšit tloušťku stěn (vyšší pracnost) či zaizolovat jiným materiálem. (Třeba slámou.) Každopádně trvanlivost hliněné stěny je v podstatě věčná, pokud se do ní nedostane voda. Situace kolem domu vypadá že je na mírném svahu až návrší, kde není předpoklad nějaké vysoké vody, zvláště v tak zarostlém terénu.
  • Stěna je z venku nabílena, pravděpodobně vápenným nátěrem, který dělá ochranu proti dešti a ostřiku.
  • Střecha je z dřevěné kulatiny a krytá slaměnými došky.
  • Okna jsou jednoduché skleněné tabulky zamazané do hlíny. S naší zimou by na nich kondenzovala v zimě voda a hlínu poškozovala. Lepší by bylo užít více skel.
  • Velikost domu  je 30m2 
V našich podmínkách by bylo třeba některých úprav, ale ty nemusí nutně stavbu prodražit.