čtvrtek 4. dubna 2013

Dům levně 6 - Energie levně 2

Jak postavit dům levně? Třeba i za 100.000kč? Jaké energie prochází pozemkem a jak jich využít? Které další energie si do domu zavést? A bez čeho by jste se mohli obejít? A co určitě nedělat? Seriál pokračuje otázkami okolo energií.

V pokračování článku o energiích se budeme dnes věnovat energiím, které si můžeme na pozemek nechat zavést. Nejdříve ale zopakuji Permakulturní zásady nakládání s energiemi.

  • Energii můžete měnit (může dělat nějakou práci), ale ne trvale zastavit. Nechte energie plynout.
  • Energie která odchází z pozemku by měla být stejně čistá a kvalitní (nebo lepší) než ta, která k vám přišla.
  • Každý zdroj, na kterém je kterýkoliv druh závislý (i člověk), má být zajištěn minimálně ze dvou zdrojů. Závislost na jediném zdroji je existenčně nebezpečná.
Jistě tušíte, kde leží  problém. Ve třetím bodě. Pokud vám cokoliv zajišťuje někdo jiný, jste na něm závislý. A závislost na jednom zdroji je z hlediska existence nestabilní. Na všechny tyto energie proto pohlížejte jako na určitý luxus, na kterém nebuďte závislí. Který vám zpříjemňuje a usnadňuje bydlení, ale nezajišťuje nic životně důležitého. Bez těchto energií se musí váš dům obejít a přitom zůstat funkční. Obyvatelný. Nic víc, ale ani méně.

Ještě něco mají následující energie společného, ač si to neuvědomujeme, jsou koncentrované. (Stejně jako benzín či nafta.) Příroda se snaží koncentrovaným energiím vyhýbat, protože představují nejen velkou potenciální sílu, ale i hrozbu. Když se vymaní z kontroly, jsou destruktivní. To každý z nás ví. Ale co si neuvědomujeme, že zacházet s koncentrovanou energií se musí každý jedinec učit. A mnozí z nás to stále neumí. Buďto ji nesmyslně zneužíváme, nebo se dostáváme do závislosti na ní. Stává se pro nás duchovní "drogou". Požitkem, které podřizují svůj život. A často obětováváme čas s rodinou, své koníčky, sny, či přímo svůj život. A to jen, abychom jí získali co nejvíc. (Čím více si ji můžeme dovolit, tím více jí spotřebujeme. Bez kontroly. Kdo z vás ví, kolik elektřiny spotřeboval za první tři měsíce???)   


ELEKTŘINA

Můj zájem o hermetiku a léčitelství mne naučil, že lidé jsou vlastně citlivými elektromagnety. V našem těle probíhá neustále velké množství elektrických impulsů. Celé tělo, ale i jednotlivé orgány, mají své magnetické pole. Citlivost těchto energií jde až tak daleko, že se tažní ptáci orientují dle magnetické síly země.
Vždy se zděsím, když vidím jak se každým domem tahají stovky metrů drátů, které obtáčí každou místnost. Každý ten drát vrhá vlastní elektromagnetický smog, kterým se obklopíme ze všech stran. Tento problém začíná být známý a objevují se první řešení. Jak jinak technická, neomezující.
Nejsem odpůrcem elektřiny, ale zastáncem co nejkratších rozvodů. (Což je i levnější) Místa kde bude třeba užívat energii soustřeďte k sobě. (A to je hlavně opět koupelna a kuchyň.) Není špatnou myšlenkou mít možnost málo užívané okruhy úplně vypnout.

Pokud jde o to, jak instalovat elektřinu na hořlavé slaměné balíky, nejlevnější způsob je takovýto. Natáhnete do 1 cm hrubé hliněné omítky. Na ni se provede zasíťování (fixuje se hliněnou omítkou) a následně to celé zamáznete další hrubou omítkou do výšky krabiček. Tím máte vedení v nehořlavém nevodivém prostředí a silnou vrstvu omítky (5cm) zvyšující tepelnou kapacitu místnosti - akumulační plochu.

Osvětlení lze dnes velmi dobře vybudovat na principu led-žárovek. A těm postačí většinou 12V. Nejsem elektrikář, ale nebylo by lepší vést vedení osvětlení ve 12 voltech. Led osvětlení má nízkou spotřebu a dlouhou životnost. Neudělá vám z noci den, ale už ta snaha je podivná. Na čtení vám stačí několik dobrých lampiček, nemusí být rozzářena celá místnost. Po pravdě, tlumené přiměřené světlo namáhá zrak méně, než přechody z úplné tmy do jasně rozzářených místností.
Zajímavý je také fakt, že většina spotřebičů si mění střídavých 220 na stejnosměrných 12V. Každý z těchto spotřebičů má trafo, které spotřebovává energii, zahřívá se a to často i ve vypnutém stavu. Proč se nevyrábí spotřebiče pro stejnosměrný proud a nedělá v domě samostatný bezpečný okruh?
Za uvažování to stojí především, pokud chcete využívat slunečných kolektorů na výrobu elektřiny. Energie se tam totiž ukládá do 12V baterií. A není zrovna výhodné měnit tuto energii na 220 jen proto, aby si ji cílový spotřebič opět vracel zpět.

Pokud chcete ušetřit za elektřinu, pak se zbavte největších žroutů. Odstraňte spotřebiče které užívají elektřinu k ohřevu. Místo nich použijte jiný zdroj energie. Vaření a vytápění vám zajistí dobrá kamna. Teplou vodu vám může zajistit ohřívací vložka v kamnech, nebo lázeňská kamna. Lázeňská kamna mají výhodu, že můžete ohřát vodu až bezprostředně před vlastní potřebou, což snižuje ztráty z udržování či nevyužití.
O něco složitější je to z pračkou, která si také vodu ohřívá. Buďto ji nastavíte na nulu, nebo v ní odpojíte termostat. Tak ji zabráníte ohřívat. (Existují i pračky které se napojují na teplou i studenou vodu) Teplou vodu můžete dodat pračce z lázeňských kamen patřičně ohřátou. Případně využijte směsový termokohout.
Lázeňská kamna


PLYN

Je další energií, na které musí být váš dům nezávislý. Pokud ji chcete využívat k topení, mějte i jiný zdroj tepla (kamna). Pokud ji využíváte na vaření, zde není zástupnost tak nutná, ale vhodná. Nejméně krizově se projeví absence plynu v ohřevu vody. Jistě, mýt se ve studené není pro každého příjemné, ale když přijde nouze, zvládne to každý.


PENÍZE

Ano, i peníze jsou energií. A jednou z nejvíce koncentrovaných. Ač nejsou fyzicky reálné, jsou založeny čistě na naší víře (důvěře), splňují všechny podmínky pro energie. Díky jejich nefyzické existenci jde o jednu z nejvíce koncentrovaných energií. A pro jejich "duchovní" existenci, jsou schopny působit na naši mysl o to silněji. Pamatujte si, že peníze jsou silně návykové. Jen pro zajímavost, většina výherců velké částky to nezvládne, a peníze je zničí. Přitom majetek je jen jejich jiná forma.
Nechci vám moralizovat o penězích a tvrdit, jak jsou špatné. To by bylo nepochopení. Je to stejné jako léčiva, cukr, drogy, tučné, ... a stovky dalších věcí, které mnozí z nás užívají bez kontroly. Protože špatné je propadnout závislosti na nich, nezřízené touze, podřídit jejich získání svůj život.
Proč o tom píšu, když se to netýká domu? Ale týká! Spojovací slovo je Hypotéka. A to hned v několika formách.

  • Na začátku získáte velkou částku, kterou ne každý uhlídá. To znamená, že proinvestujete příliš z počátku stavby a v jejím závěru se vám peněz nedostává. Většina investicí totiž přijde v závěru a je tedy lepší se z počátku uhlídat a mírnit. Jinak stavba přeroste prvotní odhad.
  • Záporná částka je pořád koncentrovaná částka, která působí silně na vaši psychiku. Mít dluh přes milión není pro každého. Většina to psychicky neustojí, a podřídí této skutečnosti celý svůj život a svou činnost. V podstatě jde o jeden z nástrojů politiky, jak zkrotit člověka a donutit jej, by se z plných sil zapojil do systému. Když mýte hypotéku, jen málokdo z nás je schopen odmítnout práci, která je pod jeho úroveň či proti jeho zásadám. Vždyť musí platit splátky. Přemýšlejte o tom, než půjdete do hypotéky. A přemýšlejte o tom, až budete přemýšlet o velikosti svého domu. Možná je lepší postavit levně a skromně. Možná je lepší žít svobodný hrdý život, než se pokořit za "žvanec."