čtvrtek 28. února 2013

Dům levně 1 - být skromný

(Tímto článkem otevírám seriál mnoha rad a typů jak si dopomoci k levnému vlastnímu bydlení. Jak postavit dům třeba i za 100.000,kč. A začneme, jak jinak, u sebe! Tudíž skromností.)

Pro začátek této série článků a pro správné pochopení si musíme nejdříve ujasnit pořadí priorit, které budu používat. Vaše priority mohou mít jiné pořadí. Pokud je tomu tak, nemusí být pro vás všechny informace platné. (Pokud se chystáte stavět dům, vždy si ujasněte, jaké máte pořadí priorit.) Pořadí priorit je:

  1. Nezávadnost (zdravé bydlení a materiály. Budu skeptický ke všem uměle vyrobeným materiálům).
  2. Cena (nesouhlasím se zadlužením rodin, které bere svobodu).
  3. Jednoduchost (chceme postavit relativně rychle a co nejvíce svépomocí).
  4. Estetika (Chceme hezký domeček).
  5. Okázalost a prostor (Stavíme na poslední místo, podřídí se ostatnímu)

Že cena domu roste jeho velikostí je jasné. Dokonce to není násobkem za m2, jak se uvádí, to platí jen pro velikosti okolo 150m2, ale spíše exponenciála. Výrazně menší (Třeba 75m2, 50m2 pro bezdětné, 25m2 pro jednotlivce?) mohou mít jednodušší konstrukci a tím být mnohem levnější a naopak. Ale jak ušetřit prostor, když mám určité nároky? Pár rad, vycházející z permakultury, z přírodních principů, které nás ovlivňují mnohem víc než připouštíme, vám předložím.


Znát své potřeby -  Na co vše potřebujete dům? Když neznáte odpověď na tuto otázku, jen napodobujete ostatní. Pak neplánujete dům pro sebe, ale pro výrobce, co chtějí vaše peníze. Nebo pro portfólio architekta, kterému zadáte jeho vypracování. Mnozí se nechají strhnout tím, jak se to dělá. A co je módní. Přestože nic takového nepotřebují. Když začínáte s návrhem domu, začněte tím, že si sepíšete, co všechno od něj chcete, k čemu vám má sloužit, co v něm chcete dělat. Nechte si na to nějaký čas, alespoň měsíc, kdy budete připisovat další nápady. (Stejný soupis by měl udělat každý, kdo v něm bude bydlet.)

Osobní audit -  Máte seznam? Tak jej trošku probereme. Každý svůj! Nikdo neví, jak je pro vás co důležité. Nikdo jiný vám nemůže určit, co potřebujete a bez čeho se obejdete. Jen vy sami znáte své potřeby. Ke každému bodu seznamu hledáte nejmenší (nejméně nákladné) možné varianty, které vám váš požadavek splní. (Pokud manželka odskakuje ke své práci od dětí v poledne a muž občas něco ještě dělá večer, pak nepotřebují každý svou pracovnu, ale ani vlastní pracovní stůl. Nebo se dá využít jídelní stůl. A možná nemusíte mít dílnu, postačí kůlna za domem, nebo sady nářadí v poličce?) Smyslem je nalézt u všech potřeb míru, která potřebu uspokojí, a přitom bude nejméně nákladná. (V přírodě se to nazývá nejmenší energetická rovina.) Pokud totiž své požadavky přeženeme, znamená to větší investici energie (peněz) a tím méně času na činnost, kterou chceme vykonávat.

Slučování - V další fázi se dají seznamy dohromady a začne se slučovat. (Pokud máte obývák jen na sledování televize, potřebujete na to speciální místnost za mnoho tisíc? A co jídelna? Potřebují děti skutečně svůj vlastní pokoj, nebo stačí koutek? Vždyť stejně spí co noc ve vaší posteli a přes den běhají po celém domě. Je lepší je odklidit stranou, nebo přijmout že tam jsou? Potřebujete místnost na harampádí a pracovnu, nebo to můžete zkombinovat?) Názvy místností, jako kuchyň, jídelna, jsou zavádějící. Použijte jiné názvy jako třeba "denní místnost" a "klidová místnost." Neoddělujte se, ale naopak rodinu propojujte.

Zapomeňte na příčky - Kolem každé příčky vzniká hluché místo kde se nechodí a v podstatě se neužívá. A v klasickém domě je těchto příček tolik, že mohou tvořit i čtvrtinu obytného prostoru. A další čtvrtinu místnosti, které se neužívají a plní harampádím. Zbavte se jich a získáte prostor. Zbavte se chodeb, které slouží jen k průchodu. Místnosti se dají členit i nábytkem, skříní či gaučem. Je to univerzálnější a snadněji pak můžete přizpůsobit prostor měnícím se požadavkům.

Volný prostor - Všichni toužíme po velkém prostoru. Ale smyslem domu je pravý opak, prostor omezit. Prostor si nechte venku, okolo domu. Do prostoru se otevřete skrze okna. Dům představuje bezpečí, skrýš a zázemí. A jako takový prostor ohraničuje a uzavírá. Rodinu nemá oddělit, ale sdružovat. Proč poslední desetiletí tolik voláme po soukromí, když se rodina prakticky nepotkává? Když se polovina manželství rozpadá a další čtvrtina je ve vztahu nespokojená. Myslíte, že více soukromí to napraví?

Naplánujte i nábytek - Víte kolik tak máte asi věcí. Ale možná je stěhování dobrý důvod pro to, zbavit se nepotřebností. Čím méně věcí potřebujete, tím svobodnější budete mít život. Protože věci stojí peníze a ty zase váš čas, který musíte pro jejich pořízení trávit v práci. Nebylo by lepší se bez nich obejít a zůstat doma? Vydělávat si mnohem méně, ale svým koníčkem? Čím více prostoru vytvoříte, tím více věcí pořídíte. Malé prostory vás donutí o věcech přemýšlet, třídit je, a včas se zbavovat nepotřebného.

Přemýšlejte ve 3 rozměrech - Plánek na papíře zkresluje skutečnost. Náš svět má tři rozměry. (Úložné prostory můžete mít pod vyvýšenou postelí, pod schodištěm, či ve skříňkách u stropu. Knihovnu můžete mít vybudovanou do jednotlivých schodů. Čtecí "křeslo" na okně s výhledem. Vaše sbírka může být na polici podél stěny u stropu.)

Vícefunkčnost - Každá věc by měla zajišťovat více jak jednu funkci. Tak to dělá příroda. Pořídit věc jen pro jeden účel je plýtvání prostředky. (Jídelní stůl,který bude sloužit jen při jídle je konzumní plýtvání. Mohou vaše kamna případně něco ohřát? Jsou vaše schody knihovnou, či knihovna člení prostor?)

Segmentování - Zkuste stavbu naplánovat na části, které se budou budovat postupně na etapy. Postupné budování vám umožní rozložit náklady i práci. Menší úkol snadněji a dříve dokončíte. Do části se můžete nastěhovat a tak ulehčit svému rozpočtu. Možnost přistavování vám umožní lépe řešit případnou změnu situace. (Narození dalšího potomka.) Smyslem segmentování není bydlet na staveništi, ale tvořit postupně. To, že své životní dílo dokončíte, je iluze. Zbavte se ji. Vždy tu bude dost práce k udělání. Proč se teda snažit udělat najednou úplně vše? Užívejte si cestu. Protože mnohá manželství ztroskotají při stavbě domu na tom, že jde o příliš velké sousto, které zničí vztah.

Nenechte se zlákat módními trendy - Trendy nás zotročují. Nutí nás pořizovat více a dražších věcí. Držte se toho, co máte ve vašem seznamu potřeb. (Každé dítě nemá svůj pokoj ve většině lidské historie i v současném světě. A nejsou o to horší. Nenechte si lhát, že to je nutnost. To by jste pak museli přijmout že pro příští generaci je nutností co dítě to svůj apartmán (ložnice, herna, záchod, koupelna). Protože to je dnes trend. Zdá se vám to šílené? Ale tak vnímali naši rodiče nutnost pokoje pro každé dítě!)

Žijte v zahradě - Zahrada není vodní příkop (výstavní trávník), který vás chrání před pomluvami sousedů. Zahrada je místo, kde byste měli žít. Dům je jen úkryt před nepřízní počasí. Co myslíte že vychováte z dětí, pokud je zavřete doma? (U televize či počítače.) A co ze sebe? Každý metr zahrady je dobrý. Snižuje vaši potenciální závislost na vnějších zdrojích.

Projektujte srdcem - Je to váš dům. Plánujte dle srdce ne zvyklostí doby. Přesto můžete potřebovat pomoc architekta, alternativního architekta co pomůže vám projektovat, nebude to dělat za vás. Jedno doporučení vám dám, "Škola projektování srdcem".

Poznámka: Než začnete skuhrat nad tím, že se omezovat nechcete, že jste čekali nějaké jiné rady, pak se nebojte, v tomto seriálu článků se jich dočkáte. Na druhou stranu, pokud chcete omezit jiné, ale sebe ne, pak vám musím říct, tak svět nefunguje. Vždy musíte začít u sebe. A čím lépe to zvládnete u sebe, tím větší odpověď získáte od světa.

Přečtěte si pokračování tohoto článku: Dům levně 2 o tom jak levně založit dům, vytvořit základy.

Pokud chcete mít jistotu, že vám žádný článek z tohoto seriálu neuteče, můžete se přihlásit k odběru přes e-mail.