čtvrtek 9. května 2013

Dům levně 11 - Jak ukočírovat své sny

Jak postavit dům jen za 100.000, Kč, když na něj máte tolik požadavků? Není snadné plánovat svůj dům a neulítnout v představě a ve snech. Často slýchávám všechny ty argumenty...  Budeme mít děti a pro ně potřebujeme dětské pokoje. Pak případné návštěvy. A dílnu pro mne. I žena bude potřebovat svou dílnu. A nezapomenout na garáž pro auto. Možná saunu. Sklep na potraviny a palivové dříví. A nezastavíte se dříve než u 10+1.



MINIMÁLNÍ PROJEKT

Na jedné straně je sen, na druhé finanční zatížení a riziko, které rodina podstupuje pro půjčku. Optimum se těžko hledá, když většina z nás nemá reálné představy o svých financích. Optimisté jsou schopni si půjčit i s tím, že snad budou mít v budoucnu plat větší. Ale v tomto případě je lepší být pesimista, a předpokládat, že to může být i horší.

Navrhněte celý projekt tak, aby se vytvářel po částech. Aby se dal přistavovat a rozšiřovat a začněte tím, co nazývám minimálním projektem. Ten obsahuje:

  • Kuchyň s jídelnou = světnici
  • Malou ložnici pro celou rodinu
  • Koupelnu a sociální zařízení.
  • (Vstupní verandu či přístěnek - nutně nemusí být. Ale pokud půjdete v projektu přes stavbu k trvalému bydlení, pak se tomu nevyhnete. V zákoně je požadavek, aby se nevstupovalo přímo do obytné místnosti. A mezi obytnou místností a záchodem musí být dvoje dveře.)

Nic víc! To ostatní postavíte až potom. Nevzdáváte se tím ničeho ze svých snů. To vše přistavíte potom. To jen projekt rozdělujete na jednotlivé etapy, segmenty.

Jak může takový domek vypadat. Jen si jej zkuste sami navrhnout. Nekreslete stěny (Dům tvoří prostor, ne stěny), ale vezměte papír a vystříhejte si v měřítku čtverečky jako nábytek, který máte. (Nebo si jej vyberte v nějakém katalogu). A to vše naskládejte do prázdného prostoru papíru tak, aby jste měli i místo na projití. Nezapomeňte využít toho, že z jihu vám bude svítit dovnitř sluníčko. A až budete mít rozmístěno, teprve pak začněte kreslit stěny. 

Výhoda základního domku je v tom:
  • Rozložíte potřebné náklady na delší časové období, do více etap. Tím můžete zajistit financování stavby s menší rizikem = rychlejší splatností. Lépe odhadnete své možnosti v kratším horizontu.
  • Na stavebním úřadu se snadněji schvalují menší projekty než velký.
  • Snadněji si vytvoříte a přizpůsobíte tento malý projekt. A další už budete řešit ze skutečné zkušenosti s prostorem.
  • Lépe poznáte své potřeby i finanční možnosti. Včas můžete zastavit (přibrzdit) snění (své a rodiny).
  • Můžete rychle bydlet a tím snížit náklady za nájem
  • Menší úkol spíše dokončíte a získáte potřebnou sebejistotu.
  • Celkově snížíte náklady na celek, díky možnosti postavit každou z dalších věcí optimálním způsobem (výběr konstrukce a materiálu).


DALŠÍ PROJEKTY

Teprve po dokončení a nastěhování přijde řada přemýšlet o dalších přístavbách. Ty můžete přistavit k stávající, jako přístavbu, a tím ji začlenit do domu, nebo mohou stát zcela samostatně. Přitom je z hlediska energie i stavby výhodné spíše dělat samostatné stavby. Samostatné stavby nezakrývají okna, to vám dá větší světlost bydlení. A pak se s mnohýma menšími přístavbami vejdete do staveb, které se mohou stavět bez ohlášení.

  • Dílna či Ateliér - Jistě nebudou využívána se stejnou intenzitou jako třeba ložnice či kuchyň. Pak se v nich nemusí topit celou zimu, ale mohou být temperovány. Dokonce mohou být ve své levnější variantě postaveny jen pro letní provoz a na zimu se uskromníte dovnitř. Oddělením stavby navíc dosáhnete většího klidu na práci od všedních záležitostí. 
  • Sklep - Přirozené prostředí sklepa má stálou teplotu a vlhkost která je výrazně odlišná od standardu uvnitř domu. Propojení sklepa a interiéru komplikuje konstrukci a jedno či druhé trpí vzájemným propojením. Oproti tomu sklep (Sklípek), který je vybudován mimo objekt, může být nevytápěn, snadno odvětrán a  postaven později.
  • Sklad paliva - Palivo (ať už uhlí či dřevo) vyžaduje velmi vzdušný prostor. Z tohoto pohledu je skladování paliva ve sklepě pod domem opět částečně nešťastné. Lepší je dřevník, který může být vybudován velmi lehce a levně z odpadového materiálu. 
  • Garáž - Většina lidí má auto venku. Už vybudování stříšky představuje značný posun a při tom nejde o nijak velké náklady. A dobudovat nějaké levné stěny můžete i dodatečně a opět levně. 
  • Dětský pokoj - Malé děti nepotřebují svůj vlastní pokoj, chtějí být s dospělými. Dospívající potomci to chvíli vydrží, pokud už je máte a stavíte. A pokud ne, přijde stavba jejich soukromí na řadu až později. Ať už to bude zahradní domek, či přístavba k základní stavbě, nemusí být vytvořena hned. Samostatný domek má tu výhodu, že dům povýšíte na vícegenerační tím, že budete moci tento menší domeček využít jako své zázemí, až předáte dům potomkům.
  • Pokoj pro hosty - viz předchozí bod.