čtvrtek 2. května 2013

Dům levně 10 - Vyhnout se prodražování

Dnešní kapitola, jak postavit dům levně, třeba i za 100,000 bude o důležité věci. O užívání rozumu a jednoduchosti. Přemýšlet se vyplatí ve všech oborech a nejinak tomu je ve stavebnictví. Naučené postupy často nemusí být optimální. A nová zjednodušení se mohou ukázat jako drahá.


Dnešní kapitola nebude tak jednoduchá. Protože je o přemýšlení a užívání rozumu. Hledání jednoduché, a při tom dostatečně vyhovující, cesty. Nejraději se v tomto případě inspiruji u našich předků, kteří dělali věci jednoduše. Maximální jednoduchost, pramenící z pochopení věcí a souvislostí, to je to poučení, které jsme zapomněli převzít od našich dědů.
Nejlepší bude příklad z praxe. Představte si poválečný dvojdomek z vepřovic ve velmi dobrém stavu. Jen pár spíše menších poškození. Ale samozřejmě, je tu i požadavek nových majitelů jej přizpůsobit současnému bydlení. Z dvojdomku udělat jednodomek. Většina firem vám navrhne zbourat a začít znovu. Částečně proto, že neumí opravovat a stavět z vepřovic. A pak, těžko mohou ručit a dostát zákonným požadavkům u takto starých konstrukcí. Museli by provést analýzu statika, jednotlivých konstrukcí a podloží.
Což v základu není úplně špatně. Ale pokud domek nenese po sedmdesáti letech žádné stopy poškození, je rozumnější cesta opravit, co bylo v poslední době zanedbáno a citlivě upravit (přestavět) na to, co je požadováno. Rozdíl výsledků je mezi destrukcí s novostavbou, versus pár oprav a drobných stavebních úprav. Mezi miliónem a statisíci.


ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ ZPŮSOBENÉ ŘEŠENÍM PROBLÉMŮ

Ano, předci měli jiné nároky. Plno věcí neřešili. Měli hliněnou podlahu, táhlo jim oknem. V místnosti bylo okolo 10°C. Například Josef Lada popisuje, jak si jako dítě dělal potůčky na podlaze světnice. To stékala ze stěn zkondenzovaná voda.
Konstrukce se tedy vylepšila. Ale vylepšení přinesla jiné problémy. A tak se k vylepšení přidalo další vylepšení. Místo aby se řešil původní problém nějak jinak, řešili se problémy vzniklé řešením. A to se dále cyklí.

Příklad ze stavební praxe. Aby se omezil průnik studeného vzduchu, vylepšovala se těsnost konstrukce domů. Ta vylepšené šla tak daleko, že vznikl opačný problém, to jest nedostatečná výměna vzduchu. (Zvláště pokud jej spotřebovávají kamna.) A tak se vymyslela rekuperace (řízené větrání předávající si teplo). To ale není levné řešení. A to ani z hlediska nákladů, ani provozu. (Určitě není pasivní.) A bez elektřiny je nefunkční. 
Prosté řešení je neužívat tak dokonalé těsnosti. Nebo vědomě udělat přívod vzduchu do místnosti v místě kamen, aby se předehřál.  Pořizovací cena rekuperací začíná pro dům někde okolo 100.000,- a to v nízkoenergetickém domku naší konstrukce protopíte za více než 20 let (má reálná čísla) i s vařením. Při ušetření byť 50 %, což není moc pravděpodobné (budete vařit), je návratnost 40 let. A to už budete dávno měnit filtry, opravovat apod.  


DOKONALEJŠÍ KONSTRUKCE


Lidská snaha posunout věci o něco dál je úžasná. Cesta za dokonalostí je však trnitá a plná slepých uliček. Nejinak je tomu u projektu a stavby domu. Pole experimentování je lákavé hlavně pro mladé architekty, starší se povětšinou drží svých zkušeností a vyladěných postupů. Ani jedno nemusí být dobře, obojí může projekt prodražit.


Hledání nových způsobů řešení se může ukázat jako prodražení. Zvláště pokud se nedomyslí z hlediska řemeslného.
Dám příklad opět z praxe. Dřevostavby mají velmi často svou nosnou konstrukci v kondenzačním bodě, kde vzniká vlhko. Ale to není problém, pokud se dostane voda pryč. Prostě to jinak nejde. Ale u stavby z balíků, kde je izolace silnější než konstrukce to teoreticky jde, tak se udělal takový projekt. (Řešil věc, která vůbec není problémem!) Laťování, které se dělá z venku, se udělalo zevnitř. Což přineslo následující problémy. Nebylo jak fixovat rohové balíky. Nebylo na co dát vnější ostění a tak se přidělávali speciální úchyty. Vnitřní laťování překáží omítce a tak se celoplošně užije v interiéru tkaniny dávané pod 45° což je komplikovanější pro aplikaci. Celkové navýšení nákladů více jak výrazné. Pro řešení něčeho, co řešení vůbec nepotřebovalo.


KONSTRUKCE PRO JISTOTU

Pro jistotu tam dáme toto. Takový postup pramení z nejistoty, z neznalosti materiálu. A může znamenat velké prodražení. Nejistí bývají zákazníci, kteří chtějí přírodní materiály, ale jsou zvyklí mu nedůvěřovat z hlediska schopností a kvality. Ale nedůvěru mají také klasičtí řemeslníci a mnozí architekti. Zde není jiná cesta, než se spojit s někým, kdo má s daným materiálem zkušenosti. A může vám zprostředkovat své znalosti.

Další příklad z praxe. Slaměná stěna. Nejistota zákazníka nad tímto materiálem byla řešena tak, že se do interiéru užilo OSB desek. Jenže, zatímco na slaměnou stěnu lze dát omítku přímo (a požadavek byl 5cm hliněné omítky) na OSB ne. Tak že se musí nastřílet rákos, nebo udělat nosné laťování. To představuje nejen další náklady na materiál, ale i na práci. A tak se zdánlivé navýšení jen o OSB prodražilo o další nemalé položky.


DROBNÁ ALE DRAHÁ ZJEDNODUŠENÍ

Ve stavebnictví existuje velké množství přípravků a udělátek, které mají usnadnit práci, či ji přivést k větší dokonalosti. A fungují, to není ten problém. A zdánlivě nestojí tolik, všechny ty lišty, úhelníky a pod. Ale na stavbě se nikdy neužije jeden. Je jich třeba mnoho. A ve finále se vám taková zdokonalení prodraží.
Pokud nebudete požadovat věci dokonalé, rovné, pravoúhlé, a naučíte se mít radost z nedokonalých, nerovných, či dokonce vaší vlastní ruční práce, obejdete se i bez pomůcek a vylepšení. A to může být také zajímavá úspora.


JEDNODUŠŠÍ ŘEŠENÍ JE ČASTO TO NEJLEPŠÍ


  • Přemýšlejte nejen jaké užijete materiály, ale i jaká bude PRACNOST
  • jednoduchost - konstrukce i vlastního provedení
  • zkušenost - s materiálem a konstrukcí
  • cena - materiálu i práce


VYUŽITÍ POLOTOVARŮ

Další ušetření můžete dosáhnout, pokud nakoupíte jen polotovar a finální dokončení si provedete sami. Je to samozřejmně dáno určitou manuální zručností. Ale mnohé se dá takto ušetřit. Trochu jako by jste recyklovali starší materiál, kdy jej zapracováváte s určitou fantazií a hravostí, ale nepoužijete starý materiál, ale nový polotovar.
Nejsnadnější vysvětlení je opět na nějakém příkladu. Takový typický, vzít zbytky kachliček a složit z nich ornamenty či obrazy. Nebo vzít trojité vakuové sklo a zabudovat jej do okna přes svůj vlastní dřevěný rám vybudovaný přímo v okenním otvoru.
Představte si, jak by jste dělali nějakou pomocnou stavbu, dílnu či kůlnu. Jednoduchá řešení, rychlá a levná, která nás napadají, se dají při trochu větší preciznosti práce dát i na dům. Proč ne? Velmi často máme z domu až posvátný strach úctu. Bojíme se na něj sáhnout. Ale dům je jen věc. Věc která slouží k tomu, aby muž získal zkušenosti a zase o něco vyrostl.