čtvrtek 25. dubna 2013

Dům levně 9 - Recyklace materiálů

Co takhle stavět dům z pneumatik, lahví či jiného odpadu? Nebo využít okna z jiné stavby? Náš seriál o domech levně, třeba za 100.000,-  pokračuje o důvodech, možnostech a použitelnosti recyklovaných materiálů.

Recyklovat je nejen moderní a ekologické, ale samozřejmě i rozumné. Znovu využít materiál, který by byl jinak odsouzen k vyhození na skládku, nebo spálení. Oboje totiž zatíží životní prostředí. Recyklací se tedy ušetří hned dvakrát, dotyčný předmět nemusí být znovu vyroben a zároveň nezatíží prostředí energií potřebnou pro jeho likvidaci.
(Jeden z důvodů, proč cena výrobku neodráží energii potřebnou k jeho vytvoření, je skutečnost, že do ceny se nepromítá celá energie potřebná k jeho úplné recyklaci.) Všeobecnou výhodou recyklace je získání levného (zdarma, za odvoz) materiálu. A to je důvod, proč se i náš seriál nemohl této možnosti vyhnout.


RECYKLACE ZE STAVEB

Životnost současných staveb je počítána na 500 let, ale morální životnost, doba za kterou se průměrně přestavuje je 50 let. Samozřejmě to neplatí paušálně pro všechny součástky domu. Proto můžeme říci, že nevýhodou znovupoužití může být snížená kvalita. Proto je potřeba takto získaný materiál přebírat, kontrolovat, opravit, či užít na místa, která jsou méně zátěžová. Jinou nevýhodou může být technologická či konstrukční zastaralost.
Kastlová okna a jednoduchá skla sice představují technologickou i konstrukčně zastaralou metodu, ale lze je použít jako skleněné skříňky do kuchyně, nebo zasklít verandu či jiný prostor, který se nevytápí. Doslova každý den je zničeno mnoho takových oken při rekonstrukci. Škoda že je majitelé raději levně neprodají.
Mnohý materiál nelze vybourat bez poškození, ale mnohý ano. Naši předkové i cihly vždy očistili a použili do další stavby. Znovu použitelné mohou být stará okna (když ne pro dům, tak pro verandu či zimní zahradu), vana a jiné sanitární zařízení, cihly, dřevo, železo (užitelné do betonů), střešní krytina dle stavu, kamna, světla, zásuvky, a další.
Zdroj recyklovaného materiálu lze vyhledat v inzerátech, pozeptat se na probíhající přestavbě v okolí a domluvit si vlastní "demontáž" či přebrání materiálu, ale existují i "Stavební bazary".
Využití starých oken jako kuchyňských dvířek do kuchyně s hlíny a dřeva.


RECYKLACE ODPADŮ

Je užití odpadů jako stavebního materiálu. Tohoto využívají mnohé moderní stavby a je to jistě použitelné i pro malý levný domek.
Hned z počátku je nutno si uvědomit, že recyklace není způsob odstranění materiálu z přírody, protože jednou jej bude stejně potřeba recyklovat. Ekologické hledisko zde představuje pouze energie, kterou není třeba vydat na vyrobení stavebního materiálu domu. Z určitého pohledu můžete totiž budoucí recyklaci naopak ztížit až znemožnit. Příklad: Pokud použijete skleněné lahve do betonu, pak změníte snadno recyklovatelné sklo (surovinu) na komprimát skla a betonu, který je naopak nerecyklovatelný.
Důležité je ale zvážit takový materiál z několika stran. A to především z hledisek, které na dům klademe. (Cena, nezávadnost, estetika, energetický standard, ...)

  • Máme dostatečný zdroj materiálu pro celou stavbu. To může čítat mnoho tisíc kusů (například pet-lahví) a ty musíte odněkud shromáždit? Neprodraží materiál už samotné shánění?
  • Je technologie potřebná pro zabudování jednoduchá a levná, nebo prodraží stavbu nad rámec možných ušetřených částek? Příklad: pneumatiky jsou zajímavým způsobem založení domu a je jich všude dost. Pneumatika se však musí nabít štěrkem tak, aby byla "nafouklá a pevná. A to není snadné. Zvláště pokud jich má být užito mnoho. Za den jich moc nenabijete, tuto práci musíte přičíst k ceně pneumatiky. To znamená, pokud je získáte "jen" levně, mohou se stát dražší než jiné způsoby založení.
  • Je materiál nezávadný a nebude s z něj něco uvolňovat?  To platí zvláště, bude-li přítomen v interiéru.
  • Existuje způsob jak materiál esteticky zabudovat, nebo to bude připomínat chatrč bezdomovce? Moderní, ale i alternativní architektura, nás pomalu každý den překvapuje mnohými zajímavými nápady, jak využít recyklovaný materiál jako estetických prvků.
  • Nesníží jeho použití energetický standard budovy, nevytvoří tepelné mosty? (Tepelný most je místo, kde skrze izolaci prochází jiný materiál, který má nízké izolační schopnosti. Například skleněná láhev skrze slaměný balík je estetická věc, ale sklo je dobrý vodič tepla a toto okénko bude v zimě ledově chladné, bude se na něm srážet v interiéru voda a ničit omítku pod sebou. Což už estetické není!) 
  • A je to skutečně ještě ekologické? Nebo bude potřeba pro zabudování taková energetická náročnost že se celá stavba prodraží? Počitejte s tím, že vaši potomci budou možná potřebovat celou stavbu odstranit. Půjde rozebrat? Nebo budou muset zaplatit více, než ušetříte teď? Dobrým příkladem je "Zeměloď", která užívá recyklovaný materiál takovým způsobem, že energie potřebná k zabudování (beton) a následné izolace představují jednu z nejméně výhodných konstrukcí. Vzniká komprimát materiálu, který je naopak mnohem hůře recyklovatelný, než samotný odpadový materiál.
  • Je materiál dostatečně trvanlivý aby vydržel po celou životnost stavby? Jak se případně opraví místa, která nevydrží?
Pokud tyto otázky zodpovíte k vaší spokojenosti, není žádný důvod nevyužít recyklovaný materiál na stavbu vašeho domu.
Obvykle se využívají bez mezi-výroby či náročnější úpravy tyto materiály (Existuje zkušenost s jejich užitím ve stavbě)

  • Pneumatiky (Jako základ či opěrné zdi)
  • Skleněné lahve (Jako okénka)
  • Plastové lahve (jiný druh okýnek)
  • Alu plechovky (jako estetický prvek)
  • Papír (jako izolační oddělovač)
  • Ovčí surová vlna (zkušenosti s ní se rozchází)
  • Železný odpad (do betonu)

Zeměloď postavená z recyklovaných materiálů.