čtvrtek 11. dubna 2013

Dům levně 7 - Pracovní síla

Dům levně? Třeba i za 100.000? Kdo vám takový dům postaví? A koho je vůbec dobré si na stavbu pozvat? Náš seriál pokračuje a tentokrát se budeme bavit o pracovní síle a řemesle.

Dům je velké dílo, i když je skromný. Dům je zkouška. Je spojením organizačních schopností, trpělivosti, pokory, přizpůsobivosti, schopnosti učit se, manuální zručnosti a fyzické vytrvalosti. Je to běh na dlouhou trať. Žádný sprint, ale CESTA. Cesta, která může hodně naučit, hodně dát. Cesta, která vás může hodně naučit. Posunout.
Na druhou stranu, je to jen jedna z mnoha zkoušek. Nic nového. Nic, co by nešlo zvládnout. Vždy

V počátku příprav je stavba ovládaná spíše ženskou energií. Je o inspiraci, okouzlení, nápadech a myšlenkách. Vzniká z ničeho, jako chaotický shluk nápadů.
Pak přejde pod mužskou energii, kdy dostane logiku, řád a nosnou konstrukci.
I samotná stavba je pod vládou mužské energie. Stavba zkouší mužskou sílu a organizační schopnost. To jsou věci, které mnohé ženy mohou ničit. Jsou příliš logické.


Koho dům, toho práce

Stavba domu je zkušenost a zkouška. Její projití je výrazný posun v životě. Ne nadarmo naši předkové označovali "postavit dům" jako jeden z úkolů v životě muže. Z této zkušenosti se můžete vyplatit. Ale ztrácíte hned třikrát - zkušenost, peníze a svůj dům.
Dům je živý organismus. Zvláště, když je postaven z přírodních materiálů, nasává energie a myšlenky, se kterými je stavěn. Pokud si jen pronajímáte pracovní sílu, je dělán pro peníze. A myšlenka, která je do něj ukládána, je neosobní práce pro někoho jiného, pronajímání se!

Dům by měl být stavěn především s přáteli a rodinou. Lidmi, kterým důvěřujete, se kterými sdílíte společné naladění, myšlenky. Se kterými se dovedete těšit a pobavit. Nezvěte si na stavbu domu lidi, kteří vám nesednou, pokud se nechystáte je pochopit, smířit se s nimi, začlenit vývoj vztahu skrze proces stavby.

Dům má být stavěn především s láskou.  S úctou k člověku a jeho dílu.


Workshop

Jeden ze způsobů, který se občas užívá pro získání levné pracovní síly při zajímavé stavbě, je Workshop. Dobrovolníci, co si zaplatí sami svůj pobyt a učí se pod vedením lektora (kterého zaplatili dobrovolníci) stavět. Před lety byl ráj workshopů a dalo se tak postavit ledacos. Ale má to i své problémy.

  • Zorganizovat dobrý Workshop, dobře jej z propagovat, a zajistit vše potřebné, je obrovský kus především organizační práce, která vám zabere čas i energii. Tak že zadarmo to není.
  • Zlaté časy jsou pryč, dnes si dobrovolníci vybírají kam pojedou. Může se stát, že přes veškerou práci tomu věnovanou, nikoho nezískáte. A musíte mít velký kus štěstí a talentu, aby jste získaly desítku lidí.
  • Dobrovolníci se jdou učit a bavit, ne vám primárně stavět dům. Vkládají do procesu tvorby radost, ale i určitou lenost a nezájem o výsledek. Což není úplně dobré. Smysl workshopu není v díle, ale ve zkušenosti kterou získají. Váš dům je v tom až druhořadý.
  • Kdo platí je pán = zákazník. Jen těžko přehodíte naučené vzorce. Pokud platí dělník, určuje si co chce. Pokud platíte alespoň malou částku vy, je to impulz plnit vaše přání.
  • Mé zkušenosti s Workshopy jsou tristní. Živelná stavba, těžká kontrola práce (je příliš velký poměr dělajících na lektora, aby se to dalo uhlídat), nezkušenost dobrovolníků (u některých až nešikovnost), celková nesoustředěnost na práci jako spíše zábavu. Výsledkem bylo dle mých zkušeností to, že se po víkendovém Workshopu muselo vše co se postavilo zbourat, protože se na tom nedalo pokračovat. A bourání, byla placená práce navíc.



Odborník

Některé činnosti na domu ale vyžadují určitou znalost a zkušenost. Zkušený odborník svede pracovat nejen rychleji, ale především s menší chybovostí (neexistuje člověk co nedělá chyby). Svede také případné chyby dříve odhalit, ví jak je opravit a tím snížit tyto dodatečné náklady. Není třeba se každé řemeslo učit. A pak, museli by jste nejdříve postavit alespoň deset jiných domů, aby jste své teoretické znalosti svedli opravdu uplatnit v praxi. A i tak je každý dům originál, svébytná osobnost, bez patřičné praxe by jste mohli zůstat bezradní.
Tak že, potřebujete i někoho na odborné práce. Dle čeho je vybírat?

  1. PŘÍTEL - UČITEL - Ať už máte mezi přáteli patřičného odborníka, či si tohoto "učitele" budete teprve hledat, je tato možnost na prvním místě. Dává nejvíce vám i domu. Tato varianta ale očekává, že se do činnosti zapojíte, poznáte ji. Navíc, takových učitelů - řemeslníků je zatím málo. 
  2. MÍSTNÍ ŘEMESLNÍK - Zvláště pokud se stěhujete na vesnici, využívejte místní řemeslníky. Má to hned několik výhod. Reference na něj získáte snadno v místní hospodě. Seznámíte se s někým místním, případně se od řemeslníka i dozvíte ledacos z místních drbů. A pak, i v budoucnu můžete potřebovat řemeslníka. A řemeslník si pamatuje, kdo mu nabídl práci, a kdo byl tak nóbl, že si vzal někoho přespolního. Další výhodou je tzv.  "místní multiplikátor". Když kolují peníze v místní komunitě, pak se jejich účinek násobí a obohacuje celou místní komunitu.
  3. DOPORUČENÝ ŘEMESLNÍK - Pokud nenaleznete ani vhodného místního řemeslníka, který by byl schopen zakázku udělat. (Nebo není schopen udělat určité části, které musíte poptávat jinde.) Pak dejte na doporučení příbuzných a známých, přátel. Poptejte se. Nejste první, kdo potřebuje řemeslníka a určitě získáte několik doporučení. Než jej bude kontaktovat, podívejte se na jeho stránky, i z nich můžete získat nějakou představu. (Co se týká informací, design je většinou prací někoho jiného.) Výhodou řemeslníků je že jsou na své práci závislý a jejich dílo je spojováno s jejich jménem. Snaží se obhájit svou pověst a nemají vysokou režii.
  4. STAVEBNÍ FIRMA - Dostáváme se k nejméně osobní možnosti, stavební firmě. Z hlediska malých a nízko nákladových staveb, není tato možnost moc pravděpodobná. Malý domek nebude pro ně zajímavou zakázkou. A náklady na stavební firmu nebudou patřit k nejnižším. (Na druhou stranu znám stavební firmy, které zprostředkovávají provizi za stavební materiál zákazníkovi a tak se náklady takové firmy mohou stát skutečně nezvykle nižší. Ale to je fakt svatá výjimka. Znám mnohem více takových, které svou organizací a postupy svou práci prodražují až do absurdní výše. A to je bohužel obvyklé.)